Friday, April 8, 2011

:: My Feveret Dish - Resepi Ikan Goreng Tawar. Haha ::

Salam.

Arini terasa nak dinner nasi plak.
Biase setiap malam sup.
Mee sup. Bihun sup. Maggie sup.
Buat sup banyak2 simpan dalam peti.
Haha bukan sebab malas ye..
Tapi mmg I suke makan sup u.
Mayb sebab mok suke mkn sup mase mengandung (semua anak).
Kitorang 1 family mmg suke sup.

Eh2 aposal citer pasal sup plak ni.
Tadi habaq mau dinner nasi.
Kite bako jugak budak ni kang -___-"

Teringat dalam peti sejuk de ikan keronge.
Tau ikan keronge?
Ceciter ceciter. :P
Ikan keronge adalah ikan jaket atau ikan cencaru.
Mane2 lah yg korang panggil.

ike keronge. suke isi yg hitam tu~

Teringat plak kat kicap.
Oh kicap I love u~~~~

suke kicap adabi.. adabi melazatkan aadabi menyelerakan~~

So terase nak makan ikan tawar cicah kicap plak dah.
Tengok dalam peti sayur pe yg ade...
Oh sawi & kobis.
Bolehla.

Tada!!
Siap.
Nak resepi?



Ikan Goreng Tawar:
- ikan (ikut la jenis mende pun. ike keronge ka, ike lecek ka *translate sendiri ya)

Cara:
1. Goreng ikan dalam kuali. Nak goreng dalam periuk pun xda masalah kot.hoho. Tak yah letak garam ya ikan itu adik2.

Sawi + Kobis goreng
- bawang putih & bawang merah
- cili
- garam
- sawi & kobis
- kicap sikit
- gula garam
- cuka sikit

Cara:
1. Tumbuk itu bawang merah, bawang putih & cili juga. **intonasi iklan beras yg india tu ckp 'sungguh panjang juga ini beras'**
2. Panas minyak. Tumis itu bawang.
3. Masukkan sayur + sikit air.
4. Tambah gula garam sikit kicap sikit cuka. Sesedap rasa.
5. Siap doh eh. Ork oloh sene meseh dekkkkk :D

Kicap:
- kicap masin
- kicap manis
- bawang merah dihiris
- cili
- asam limau aka limau nipis. limau tebal nggak mo

Cara:
1. Campur kicap masin + kicap manis
2. Letak bawang hiris.
3. Perah asam limau.

giler byk aku mkn kan? haha mmg suke mkn ikan + sayur~~~

Tada!!
Sungguh enak dimakan begitu saja.
Oh my feveret dish.
Kl balik besut suke sgt2 kl ayah br balik dr laut.
Ikan segar bugar ambik yang mane bekenan.
Goreng.

Terbaikkkkkk!!!!!


3 comments: