Wednesday, April 10, 2013

:: Palovalova ::


Assalamualaikum...
Bismillahirrahmanirrahim...

Resepi untuk dikongsi kali ini adalah Pavlova..
First time buat sendiri this month la..
Sebelum ni just tolong my sist je..
Jadi buruh kasar pukul2 telur je..
Since labmates kat FTSM UKM bagi oven as wedding present (sangat2 suka sbb mmg tgg2 sape nk bg oven as present ni)..
Dan 1st time kena tinggal ngan husband..
Kunun2 nak wat surprise la dier balik2 nak hidang pavlova..
(Coz dier kempunan pavlova after having some at my sist's house)..
Tapi surprise tersebut tak menjadi pun.. sobs sobs sobs..
Ok stop merepek2..
Here we go..

Resepi Pavlova
**Rujukan : Kak Azlita Masam Manis

4 biji putih telur (pastikan tiada telur kuning sesat walau sedikit pun)
1/2 cawan gula kastor (Resepi asal 1 cawan, Kak Azlita guna 3/4 cawan..my sist & me guna 1/2 cawan je sebab 1/2 cawan just nice tahap kemanisannya for our family)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cuka makan
1 sudu teh esen vanila

Hiasan:
Strawberi
Blueberry
Kiwi
Whipping cream
-Kak Azlita guna markisa. saya tak kenal buah markisa tu ape wpun ada gambar. jadi saya tak letak. haha-

**secara basicnye, pavlova ni manis. buah2an untuk hiasan seelok2nya yang masam untuk balancekan rasanyer. jadi can choose any fruits as hiasan. nak letak marshmallow pun boleh. tp manis la kan~

Cara-cara:

1. Pukul putih telur dengan kelajuan maximum hingga gebu.

2. Masukkan gula sedikit demi sedikit hingga adunan kental. Kental ni bila telur tadi jadi putih sangat2 dan kembang. Strukturnyer dah jadi lain..lebih kurang macam gula2 kapas (ye ke?).. Kalau terbalikkan mangkuk adunan, adunan takkan jatuh. Biarkan seketika.

3. Dalam bekas kecil lain, satukan cuka, esen vanila dan tepung jagung. Kacau rata hingga bahan-bahan tersebut larut.

4. Masukkan dalam adunan telur tadi dan kaup rata (guna kaedah kaup balik) menggunakan spatula.

5. Panaskan oven pada api bawah pada suhu 170C.

6. Alas loyang dengan baking paper yang telah dilukiskan bulatan. (actually ikut suka xpayah lukis pun takpe.  agak2 je nak besar mane. dan kalau xde baking paper, letak je atas loyang. tapi nnt tak cantik la bila nak potong untuk dimakan sebab melekat pada loyang)

7. Masukkan adunan pavlova tadi ke dalam loyang dan masukkan ke dalam oven. Set api bawah, suhu 100C sehingga pavlova nampak kekuningan dan keras.  (Kak Azlita guna 120C selama 1 jam.. tapi it depends on oven jugak. ada oven macam oven saya ni..sangat panas dan cepat hangit. jadi kena tunggu dan guna low temperature..bila kat bawah nampak nak hangit, naikkan loyang ke tingkat atas. pavlova saya masak xsampai 30min. hoho)

8. Keluarkan pavlova dari oven dan biarkan sejuk. (tak perlu letak dalam peti ais)

9. Pukul whipping cream dengan kelajuan maximum sehingga kental.

10. Letak atas pavlova tadi. Hiaskan dengan buah-buahan mengikut kreativiti masing2.

11. Sungguh enak dimakan begitu saja.. Letak dalam peti ais lagi best dimakan sejuk2.









nampak tak hangit sikit tu kat bawah. berpeluh2 berkejaran ngan oven yang cepat sgt panas ~_~




note:
- Kena berhati-hati ngan whipping cream sebab ia sangat sensitif. kena pastikan whipping cream tak cair sebelum dipukul (jangan letak kat peti ais bhgn bawah. letak kat freezer.) kalau cair cream tak menjadi..jadi cair je. dan tak boleh over mix.. bile kiter pukul dah kental, terus stop. nanti kalau terlebih, dia cair balik.

- kalau whipping cream tu diletak sedikit gula atau perasa agak2 best tak? sebab cream kan xde rase..jadi a bit muak.. **nanti nak cuba**

Ok..
Daa..
Assalamualaikum..

No comments:

Post a Comment