Friday, January 8, 2010

Kisah Teladan Bersama - Terkilan

Sayu dan Terkilan..Renungan Bersama



OMG.. dah lame rupenyer blog ini tidak ku update..

Kemanakah hilangnyer interest ku terhadap blog??

Hilang minat kah??

Hilang bakat menuliskah??

Tiada cerita menarikkah??

Apakah??

Apela2 pjah weh.. jgn nok ngarut plak..



Hmm.. mari bercerita..psl pe ek??



Actually td terigt blk kisah mase blk cuti besut akhir thn lps..

Ttb jd sedih n terkilan..huuuu..

Andai dapat kuundur mase...



Alkisahnye.. adik aku (ajam d watak x wujud..keh3x)..

Mau buat ic br sbb dah rosak (xtau la dier g mkn ke kekoh ic tu tah)..



So sbg kakak yg baik hati (wahahahaah...koya + nyekit weh!!!)..

Aku pun merelakan diri ini utk menjadi driver (tp x bergaji..mcm kuli batok je la..haha..xpe2..leh pahala..aminnn)..



So pergi la kami berempat (nyer la ramai ikut..yg nak wat nyer sorg je pun!) ke JPN Kg Raja..



Tgh2 syok drive... nmpk plak sedara ktrg (tok cik yo) berdiri tepi jln..

Tgg teksi kot.. tp aku xsempat plak nk berhenti... tp ala..ciannyer dier..

Kl dier nk g Kg Raja gak cmner?? Aku xtumpangkn pun..dah le tok cik yo tu dah tuer..



Duk bincang2 dlm kete.. camner ni?? camner ni?? bersalahnye rase!!!!

smpi aku n gee rs nk g pth blk je ambik tok cik yo tu..

Tp ajam kt mgkn tok cik yo tu nk g Jerteh..

Hmm ade kemungkinan gak..sbb dier bese naik beskal je g Kg Raja..(kl x silap)..



Tp ttp rs xsdp sbb xtumpangkan tokcik..sedara sendiri..huhu.. maaf tokcik..huhu..(kl nak slhkn..slhkan ajam yg xbg ktrg patah blk)





So smpi la ktrg kt JPN Kg Raja tu.. tp...

Haahhhahaha wahahaha kakakaaka... (aik..td sedeyh ni ttb gelak plok..giler pe aku ni)..

Nak tau nape aku gelak cm org sewel..



Sbbnyer....... ade org JATUH GEDEBUK!!!! wahahaha..

Rugi xambik gmbr.. sbb ms tu aku dah kt dpn... hahaha..



Sape yg jatuh? haha.. fikir la sediri sape antara aku, amer, gee n ajam yg pegi tu..



Yg klakar nyer..siap mrh aku lg tu.. "wok..sakit ni...sakit!!!" ..

Pdhl aku xslh pe2 pun..wahaha.. xtau la dier nak slhkn ape.. hahaha



nk tergolek aku gelak citu.. smpi aku pun dah smpi ke tanah duk gelak sakan..

sapa penyambut tetamu yg duk dlm ofis tu kuar tgk..tp ye thn gelak...hahaha...lame plok tu duk ctu..xmboh bgn starang!!



Ok2.. enuf2.. kite berbalik kpd tajuk post ni iaitu 'Sayu & Terkilan'..



Sbnrnyer alkisahnyer yg membuat aku sayu n terkilan ttb adlh sbb de 1 kisah dlm pejabat pendaftaran tu..



Alkisahnyer..ktrg msk la duk kt kerusi dlm tu..

Then ajam g la kt kaunter utk wat ic..

Aku, gee n amer duk kt kusi (kerusi)..



Pastu kt kaunter sblh ajam..

Ade 1 couple..pcik n mcik.. dah tua jugak la..

Xtau la pe urusan diorg..



Ttb aku dgr staff ofis tu bersuara..

"Xleh..kna byr laluh.." (Xleh..kna byr trus)..

Aku pun tgk la kn kt diorg..

Pastu dgr lg staff tu ckp..

"Xdam doh.. jabat nk tutup doh pahni" (Dah xsempat..pejabat dah nak tutup)..



Pastu aku nmpk la mcik tu kuarkan duit RM10 dr purse dier..

So brla aku phm.. rupe2nyer pcik n mcik tu xckp duit nk byr...

Ciannyer..dahle dah tuer.. gaya pun mcm org berpendptn rendah je..





Aku cube gak nk dgr ngan jls pe sbnrnyer terjd..tp xdpt..

Nk je aku g dpn kaunter tu tlg byr..mslhnyer aku xtau bape byrnnyer..

N aku br terigt dlm purse aku pn aku xtau bpe je duit aku ade.. blum cucuk duit..huhu..

Kang g dpn xpsl2 xckp duit jugak..org lain plak sedeyh tgk aku..



Elok2 plak ajam dah selesai urusan..

ktrg pun blk la dgn msg2 duk kesian kt pcik n mcik tu..



Smpi kt kete..br ajam citer..

Rupenyer diorg kna byr RM 40..

Tp pcik tu ade RM 10 je..

dier pun tny la staff tu leh x nk byr pasni..

Diorg br nk g Jeteh ambik duit kt bank..

Staff tu tny la g Jeteh naik pe.. dier ckp naik motor..

Tu yg staff tu jwb xsempat sbb pejabat dah nk ttp..



Ye la..mmg la xsempat..

Kg Raja ngan Jeteh still jauh.. dah tu naik motor plak..

ngan gaye pcik tu xmungkin la bw laju..



Tp.. rsnyer bank pun ntah sempat ke x diorg smpi..

sbb time tu mmg dah time2 ofis nk tpp(lupe dah kul bpe ms tu)..

nak smpi ke Jeteh naik motor tu..hmm..xtau la..



Pastu ajam kate pcik tu kuarkan la duit dr dompet dier..RM10 je ade..

Mcik tu pun de RM 10 gak..

Jdnyer lg RM20 je lg xckp..



Pastu staff tu de tny diorg tggl ktner..

Jauh gak la ngan Kg Raja...

Kna dtg blk..ciann..





Ciannyer..sgt2 terkilan time tu bile tau jumlah byrn tu..

Yela.. blh je kl nk tlg byrkn..huhu



Ajam plak slhkn staff tu sbb xtlg byrkn..

Tp aku rs staff tu mesti terikat ngan etika keje..kan2??...



Ms duk cite2 atas kete tu (xgerak lagi dr pjbt)..

ktrg nmpk pcik & mcik tu naik motor..menuju ke Jeteh..

Aduih..lg sekali sedih n terkilan sbb xleh tlg..huhuhu..



Bygkn.. mcik n pcik tu bwk RM10 je dlm dompet memasing...

(hmm..tp abg aku pun salu je ade RM 5 je dlm dompet dier..kekeke..lg kecian la maksudnyer ye?? xde2..yg tu xperlu dikeciankn pn xpe.. hek2)..



Tp mmg msg2 dlm kete time tu sedey je igt kn pcik tu..

xdpt tlg 2 org..

tokcik yo n pcik mcik tu..huhu

N td ttb aku terigt kt kisah ni..huhuhu..

Sayu terigt kt muke diorg..

Terkilan xdpt tlg....

Renungkanlah kisah ni bile shopping ye..

igt kite duk membazir2 tu..

igt pade insan yg x sebertuah kite..



4 comments:

  1. tu la kadang2 bile bende dah lepas baru rase bersalah..

    ReplyDelete
  2. tu la.. huhu... ralat btl rase..

    ReplyDelete
  3. Rmai akceli org lbh susah dr kte...So, kte bersyukur la ape yg kte ade.

    ReplyDelete
  4. btl tu.. kdg2 kite rs ssh.. tp ramai lg org lg sshdr kite..

    ReplyDelete