Wednesday, June 27, 2012

:: Eleh, Politeknik Je Pun? ::

Salam..

Kali ni mood membebel.

Sentap tak ngan tajuk tu????



Berita tv3 psl kerjaya graduan & semlm terbace status seseorg..
Dier sangat sedih bila ade orang perlekehkan student2 politeknik..
Kononnya graduan politeknik susah nak dapat kerja...
Politeknik tak sehebat universiti bla bla bla..

Betul ke? **student poli mesti sentap kan?**

Nah, ni pendapat aku.
Meh aku nak membebel.

Well.. kalau nak ikut orang la kan..macam2 ragam cthnyer:

1. Saya student politeknik

-> Politeknik? Tak yah la masuk poli, t susah nak dapat kerja. Skang graduan uni pun dah berlambak, org pandang uni je la..

2. K fine, xnak la poli, masuk la Diploma 'Universiti'

-> Graduan uni skang ni ramai giler yang menganggur.. Baik masuk poli, tengok anak jiran tu, keluar je terus dapat keje.

-> Diploma la ni dah tak laku la, xde nilai. Degree pun belum menjamin masa depan.

3. Orite, diploma tak laku, kite buat Degree la

-> Kamu ade degree? ade aku kisah? Tak heran la wei..berlambak dah degree. Ade degree pun menganggur.

4. Plak dah, ok, sambung Master la bagi org xpandang rendah kat kite

-> Tak banyak la company nak ambik graduan master yg xde experience keje. Sape nak bayar gaji mahal2 sedangkan ko xde experience pun? **plak dah -___-"**

5. Ok fine. Sambung PHD. Kalau mengata lagi tak tahu lah.

-> Kamu ade PHD? xde pengalaman keje? sape nak ambik keje mek oi... sape berani ambik risiko hire bayar gaji tinggi..belum tentu blh wat keje..experience pun xdok. **menangis je la**

SEE??
Alih2..
"baik aku xyah study..duk ceruk dapur je..senang!!"
senang ke?
maafla yang, TAK SENANG!
tak kan aman jugak!
duk ceruk dapur pun org akan mengata.

Kalau duk dengar orang cakap..
Memang tak kan ke mana la kite..

Aku sendiri pun macam2 pengalaman..
SENTAP mmg SENTAP.

Ha meh aku kongsi la satu pengalaman aku..
Fresh lagi ni..
Memang sentap r..


Lokasi-> Depan pejabat pengurusan siswazah fakulti

Pak Guard: dah nak abis master ke dik?
Aku: aha
Pak Guard: dah keje?
Aku: belum
Pak Guard: pasni cr keje ke sambung?
Aku: insyaallah sambung
Pak Guard: sambung lagi? xpnah keje lagi? anak sedara pcik, ambik law, phd, dah setahun menganggur xde keje..sape nk bagi keje kt student phd bla bla bla panjang lebar dier merendah2kan graduan
 **MENDIDIH**

Aku: Hmm.. sy dah dpt offer dr ******, insyaallah pas belajar masuk keje sane..
**terus pak guard tu diam, after a minute terus mintak diri**

Ehem pcik..
Anak saudara pcik tu, mungkin rezeki dier belum sampai lagi..
Nanti dier dah dapat keje mau gaji RM10k starting..
Pcik hadooooo?????

So, nampak tak permainan manusia? 
Belajar tinggi pun slh, xbelajar tinggi pun slh..
Inilah dunia, inilah manusia.. 
Kl kite duk dgr org kate je, nk puaskn hati org mmg xkn berjaya.. 
Better kite fokus je pe yg kite nok, fokus pd cita-cita kite, persetankan pemikiran org.. 
Kat mane pun kite belajar, same je..semua atas diri sendiri nok berjaya atau gagal..rezeki plak, semua atas Usaha dan rezeki Allah. so xyah nk condemn org..


one more thing..
tak perlu nak bangga sangat kat mane kite belajar..


"Oh aku belajar kat universiti ni, universiti terbaik negara Uganda bla bla bla"
Hello, yang terhebat name uni tu je.. ko belum tentu hebat pun..
So xperlu la kot nk riak sgt ngan uni ko tu..
Tak kisah la kat mane pun kita belajar..
Politeknik ke, Kolej ke, Universiti ke, Universitas ke, Unibesiti ke..


Ha satu lagi..
Jangan pepandai nak perlekehkan bidang pengajian orang lain..
"Eh ko ambik kos tuttttt? Tak menjamin mase depan la wei.. Wat rugi je"
"Eleh ambik kos tutttt je? Langsung tak glamor"
Hello, dah itu minat dier..
Suke ati dier la..


Ape ape pun...
The most important is NIAT kita..
Untuk belajar, berjaya & mencari keredhaanNya..
Insyaallah...


K chow 
Assalamualaikum...

8 comments:

  1. Suka3!!!stuju..-http://akubloggertegar.blogspot.com..=)

    ReplyDelete
  2. like 10000000000000000000000000000 juta kali!!! (^_^)V

    ReplyDelete
  3. sy juga pelajar politeknik..kos pengurusan pelancongan, skrg sy keje kt travel agncy.. brgntung pada rezeki msing2... dan usaha seseorg nk crik keje mcaamana... cuma smpai mati pon kte xkn pna abes belajar =).. alhamdulillah, sy brterima ksih pd poli sy.. tmpt sy mnimba ilmu =)

    i like ur entry

    ReplyDelete
  4. bergantung pd course, result, dan ilmu yg d kuasai semasa belajar jugak.. ;)

    ReplyDelete
  5. biarlah apa orang nak kata pon :)

    ReplyDelete
  6. Carilaa Ilmu selagi boleh, Ilmu yg menentukan kita ni siapa, bkn org yg duk kata-kata tu, Usaha+Tawakal dan redha.. megikut pengalaman laaa... ^_~

    Follow sini.. Selamat Berpuasa..

    ReplyDelete