Sunday, June 24, 2012

:: Murtabak Megi ::

Salam...

Rajin plok nk hupdate blog lately..
**Rajin la sangat**

Straight to the point..
Nak share 1st trial Murtabak Megi by me..
Cam biase, try resepi Kak Hana..

Resepi Murtabak Megi

Bahan2:

1. Megi (sy guna Maggi Kari) - Rendam air panas then toskan.
2. Bawang holland - potong dadu
3. Lada merah - potong dadu
4. Daging kisar - goreng dgn sedikit air hingga daging masak. Masukkan sos tiram & lada sulah
5. Telur - Kak Hana guna 2 biji, i mcm biase nak lebih je kan.. I guna 4 biji..muahaha
6. Daun sup - sy xguna sbb xde :'{
7. Sedikit garam - Kak Hana xguna (sy guna sbb sy lupe nnt dah guna perencah megi... nasib baik cukup rase jadinyer..xmasin...hihi :D)

Cara2 membuatnya:

1. Pecahkan telur, pukul dengan perencah megi hingga sebati. Letak sedikit garam (optional. xyah xpe).
2. Masukkan megi yg telah direndam & ditos.
3. Masukkan daging kisar yg telag digoreng, lada merah & bawang holland & daun sup.
4. Kacau hingga sebati.
5. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
6. Masukkan murtabak.
7. Goreng sehingga masak.
nilah ropenyer bila campur semua bahan.. 

goreng goreng goreng

nilah rope dier bile dah masak. I buat besar. Kl nak nipis, boleh goreng 2x. Sy pemalas. haha

xgaring sgt sbb tebal..tapi sedapppp... 

Ok.. kalau nak garing & crispy, kurangkan telur (2biji pun cukup) & buat nipis je. Acuan ni boleh digoreng jd 2 murtabak. Hehe. Kl suke telur mcm saye..boleh la buat 4 telur... kl nak murtabak tu jadi bulat, cantik mcm Kak Hana buat, boleh guna nonstick pan. I xde pan tu. wuwuwuw. xpela, asal rase dier maveles.. nyummylicious! :D

Selamat mencuba! (^__^)


4 comments:

  1. pasti cubaaaa...-alinkiwi..;p

    ReplyDelete
  2. wei, t aku nak try lah kekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. try2..senang yg amat.. n nyummy too :D

      Delete
  3. @lin : cuba2..simple & sedap..hehe

    ReplyDelete